donderdag 5 april 2018

Gezond en bewust kiezen is gemakkelijk met deze tabel


Gezond, bewust en lekker eten kunnen heel goed samengaan. 
En het is ook niet moeilijk. 
Nog gemakkelijker wordt het met deze tabel. De linker kolom is het meest duurzaam en gezond; de rechter kolom is het minst duurzaam en gezond.

Denk eraan, het gaat altijd om een gevarieerd en afwisselend eetpatroon - er is niet één ingrediënt of gerecht dat je helemaal gezond of helemaal ziek maakt.


Peulvruchten
(bonen, linzen, kikkererwten)
Tofu, tempé 
Noten
Kip
Vis (haring, makreel, kweekvis, bijvangst)
Vlees (*)
Vis (overige, kweekzalm)
Sojaproducten, tofu, hummus
Soja-yoghurt,
soja-kaas en
soja-drink
(mits B12 en calcium toegevoegd en suikervrij)
Ei,  
melk- en melkproducten, zachte kaas
Harde kaas
Rijst- amandel-  of haverdrank
Tarweproducten (volkoren)
Rijst, pasta en granen 
Brood 
Quinoa
Koolzaadolie, raapzaadolie
Plantaardige margarine.
Soja- raapzaad- en olijfolie.
Zonnebloemolie, maisolie, arachideolie
Room, roomboter.
Palmolie, kokosolie.
Avocado-, rijst-, sesam- en lijnzaad-olie.
Nederlands fruit van het seizoen.
Citrusfruit, bananen, ananas, kiwi.
Aardappelen

Import fruit, voorgesneden fruit
Nederlandse groente van het seizoen. Paddenstoelen. 
Groente uit de diepvries.
Europese groente van het seizoen.
Tomaat.
Groene slablaadjes, komkommer
Kasgroentes, ingevlogen groentes
Thee (los of in papieren zakjes),
Filerkoffie,
Kraanwater
Espressokoffie
Limonadesiroop
Koffie in alu cups.
Thee in nylon zakjes.
Frisdrank, vruchtensap, verpakt water.
Alcoholische dranken



Suiker, snoep, snacks
Chocolade
Zelfbereide maaltijden
(met verse en afwisselende ingredienten)
Zelfbereide maaltijden
Kant-en-klare maaltijden en ingrediënten
Kant-en-klare sauzen

Vers, onverpakt, papier of karton
Diepvries
Blik, statiegeldglas
Glas, PET-flessen

Opmerkingen:

(*) Als je naar duurzaamheid kijkt, verdient “vlees” eigenlijk een aparte kolom, ver naar rechts uitstekend en donkerrood gekleurd. De “footprint”, het beslag op landoppervlakte en water, de uitstoot van schadelijke stoffen en de verspreiding van ziektes zijn vele malen hoger dan bij al het andere voedsel.

(NL) Deze tabel is bedoeld voor de Nederlandse situatie. Op andere plaatsen kan het anders uitpakken ivm klimaat en transport. Het energieverbruik voor tomaten in een Nederlandse kas is bv vergelijkbaar met het transporteren van Spanje naar Nederland.

Bronnen:

-Voedingscentrum: "Oer-Hollands voedingspatroon opvallend duurzaam en gezond" 20 maart 2018, artikel over onderzoek C v Dooren
-Volkskrant: "Boodschappen doen voor de wereld" 24 februari 2018, Loethe Olthuis
-Comparative analysis of environmental impacts of agricultural production systems, agricultural input efficiency, and food choice. Environmental Research Letters, Volume 12, Number 6. Clark & Tilman (2017). 
-thebreakthrough.org/images/ritchie_response_graphic.png




Meer foodblogs:

Hier vind je meer Waterlily foodblogs


Mini tabel om bij je te houden

3 opmerkingen:

  1. Een helder en handzaam overzicht van de vele info die het Voedingscentrum verstrekt, misschien kunnen zij het gebruiken? En ik zou ergens duidelijker uit laten komen dat het om 'nederland' gaat.

    De eenvoud laat natuurlijk geen ruimte voor nuancering, die voeg ik dan zelf maar toe. Wat me het meest verbaasde: sojaproducten in het groen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. -Je hebt helemaal gelijk dat deze tabel specifiek voor Nederland geldt. Opmerking is toegevoegd
    -Soja heeft een slecht imago vanwege de ontbossing in de Amazone en de mono-cultuur in Noord Amerika. Maar bijna alle soja wordt geteeld als veevoer. De hoeveelheid soja die nodig is voor menselijke consumptie is gemakkelijk op bestaande landbouwgrond in Europa te verbouwen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. N.a.v. een opmerking over roomboter: Helaas is roomboter als dierlijk product niet goed voor het milieu. En voor de mens is het niet gezond.
    Zie bv dit artikel: http://mkatan.nl/76-algemeen/548-hoe-blue-band-verdwijnt-uit-nederland

    BeantwoordenVerwijderen